Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Najava predavanja dr. sc. Vladisa Vujnovića i javnog promatranja

U suradnji Astronomskog društva “Leo Brenner”, Hrvatskog astronomskog saveza i Lošinjskog muzeja u Muzeju Apoksiomena u subotu 19. listopada s početkom u 18:00 sati dr. sc. Vladis Vujnović održati će predavanje “Je li Zemlja u centru svemira?”, a nakon predavanja, ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali, od 20:00 do 22:00 organiziramo javno promatranje Mjeseca i Saturna.
Predavanje je početak serije astronomskih aktivnosti kojima će Astronomsko društvo “Leo Brenner” obilježiti 30 godina osnutka i 130 godina od početka rada povijesne Zvjezdarnice “Manora”.

Dr. sc. Vladis Vujnović, Geofizički odsjek PMF-a, Zagreb:

JE LI ZEMLJA U CENTRU SVEMIRA?

Sažetak predavanja
Kako je u antici bio zamišljen mali svemir sa Zemljom u središtu. O mjerenju Sunčeve udaljenosti koju su astronomi prepisivali 1900 godina. Otkriće Tycha Brahea, gorljivog zastupnika geocentričnog svemira, koje je pobilo njegove temelje. Porast svemira od Kopernika do Huygensa. Herschelova građa Mliječnoga puta i ljudi na Suncu. Od čega su zvijezde sagrađene, saznali smo prije 99 godina. Borba za svemir galaktika i otkriće ekspanzije svemira. Teorija Velikog praska i kontroverze. Ima li još mjesta za nova otkrića?

Životopis
Vladis Vujnović, fizičar, bavi se atomskom spektroskopijom ioniziranih plinova i osniva Odjel fizike ioniziranih plinova na Institutu za fiziku Sveučilišta u Zagrebu. Na Geofizičkom odsjeku PMF-a inicira osnivanje Geomagnetskog opservatorija u Lonjskom polju. Predavao: Osnove atomske fizike, Fiziku ioniziranih plinova, Astronomiju s astrofizikom, Aeronomiju i Fiziku planeta. Popularizira astronomiju. Posljednja knjiga: “Sa svemirom na Ti“, Izvori, Zagreb 2023. Po njemu je nazvan asteroid br. 182590. Posijedio s 45 godina, svira glasovir.

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme