Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Pomorska škola

pomorska_skola_pecat_1Veći se napredak u astronomskoj znanosti primjećuje nakon osnivanja pomorske škole u Malom Lošinju 1804. godine, koja je odgojila i obrazovala mnoge naraštaje naših pomoraca. Oni su uvijek u svom poslu neizbježno bili vezani za astronomiju, a ona im je u nekim trenutcima život značila u navigaciji po dalekim i ne uvijek mirnim morima.

pomorska_skola_1

EUGEN JELČIĆ
eugen_jelcic_1Eugen Jelčić dolazi u Mali Lošinj 1881. godine, zapošljava se kao profesor i upravitelj Nautičke škole i tu ostaje do 1895. godine. Za vrijeme boravka na Lošinju Jelčić piše svoja dva glavna djela: Corso di astronomia nautica ad uso delle schuole nautiche (Udžbenik astronomske navigacije za nautičke škole) i Handbuch der Navigation (Priručnik za navigaciju). U svojim djelima puno se bavio problemima mjerenja vremena i određivanja pozicija na Zemlji astronomskim putem, a publicirao je 19 knjiga i 78 monografija o povijesti navigacije, nautičkim instrumentima,astronomiji i astronomskoj navigaciji, fizičkoj geografiji, oceanografiji, urarstvu, itd.

pomorska_skola_dnevnik_3

ZVJEZDARNICA POMORSKE ŠKOLE
Zahvaljujući zalaganju Eugena Jelčića u periodu dok je bio profesor i upravitelj Nautičke škole (1881.-1895.), gradi se mali astronomski opservatorij ispred zgrade pomorske škole. Bio je opremljen pasažnim instrumentom i topom, a služio je za točno određivanje vremena pa bi pravo podne bilo označavano hicem iz topa kako bi brodovi u luci mogli namjestiti svoje kronometre. Dio luke u Malom Lošinju ispred Nautičke škole zvao se Zvjezdarnička luka.

pomorska_skola_zvjezdarnica_top_1

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme