Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Osnovna škola

Astronomska sekcija za učenike osnovne škole započinje s 5. razredom osnovne škole, a provodi se prema temama određenim od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Teme koje se obrađuju u pojedinom razredu su slijedeće:

V. razred osnovne škole
– astrognozija (Mali i Veliki medvjed, cirkumpolarna zviježđa, zimsko nebo, crtež Oriona i poznavanje barem dvije zvijezde); Zemljina rotacija i revolucija; osnovni pojmovi položajne astronomije (koordinate na Zemlji, osnovne točke i kružnice nebeske sfere); sustav Zemlja-Mjesec (opći pojmovi); planetni sustav (ne podaci, nego red veličina).

VI. razred osnovne škole
– Zemlja u Sunčevom sustavu, (pomrčine Sunca i Mjeseca); astrognozija (zimski šesterokut i najsjajnije zvijezde); osnovni podaci o svemirskim tijelima (Sunce, planeti), pojam apsolutnog i relativnog sjaja; prividno gibanje planeta, međusobni položaj planeta.

VII. razred osnovne škole
– osnovna Zemljina gibanja i njihove posljedice (Zemlja u sustavu, ekliptika, vrijeme i računanje vremena, rotacija i revolucija); gibanja u sustavu Zemlja-Mjesec (mijene, plima i oseka, pomrčine); razlikovanje planeta i zvijezda; pojam galaksije (naša i druge galaksije, tipovi galaksija, maglice).

VIII. razred osnovne škole
– horizontski i ekvatorski koordinatni sustav; orijentacija na nebeskom svodu, elementi putanje planeta, Keplerovi zakoni; građa i karakteristike optičkih teleskopa; podjela na refraktore i reflektore; astrognozija – proljetno nebo.

 

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme