Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Zvjezdarnica “Manora”

Gopčević sa suprugom koja je bila iz bogate austrijske plemičke obitelji ishoduje novčanu potporu austrijske vlade te odlazi iz Beča i 18. rujna 1893. dolazi u Mali Lošinj gdje podiže svoju zvjezdarnicu “Manora Sternwarte”. U to doba Gopčević uzima pseudonim Leo Brenner i otpočinje svoju astronomsku karijeru. Manora Sternwarte – Zvjezdarnica “Manora” Svoja je opažanja započeo 09. svibnja 1894. godine, a kao glavni instrument, koristio je teleskop refraktor od 178mm promjera objektiva i 2680mm žarišne daljine koji je proizvela firma Reinfelder i Hertel iz Minhena. Njegova je zvjezdarnica bila opremljena sa još mnogo instrumenata i znanstvenom bibliotekom od preko 4.000 naslova.

manora_640

OPAŽANJA SA ZVJEZDARNICE “MANORA”
U vrlo kratkom vremenu, zahvaljujući svojim veoma opsežnim promatranjima Mjeseca, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna, Gopčević postaje poznat i veoma priznat u astronomskom svijetu. Njegove su radove objavljivali najpoznatiji astronomski časopisi onoga vremena, a dopisivao se i sa ondašnjim uglednim astronomima kao što su Lowell, Wolf, Palisa, Fauth, … pa i sa našim Otonom Kučerom. Od najvažnijih otkrića možemo spomenuti krater Triesnecker na Mjesecu i dopunu klasifikacije zona Saturnovih prstenova koju na kraju nije željela prihvatiti Međunarodna astronomska unija.

teleskop_fotka

OPAŽANJA MARSA SA ZVJEZDARNICE “MANORA”
Kraj 19. i početak 20. stoljeća bio je vrlo uzbudljiv obzirom na opažanja mnogih astronoma koji su ih počeli vršiti sve većim i većim teleskopima. Jedna od važnijih kontroverzi toga vremena bila su opažanja kanala na Marsu koja su pobudila maštu ljudi diljem svijeta. Spiridion Gopčević (Leo Brenner) u razdoblju od 1896. do 1897. izrađuje kartu Marsa temeljenu na vlastitim opažanjima sa Zvjezdarnice „Manora“ u Malom Lošinju na kojoj se mogu vidjeti 164 kanala. Kontroverze oko kanala na Marsu neće u potpunosti biti gotove sve do prvog dolaska svemirskih letjelica do Marsa. Ipak, 60-ih godina 20. stoljeća većina je znanstvenika smatrala da ne postoje kanali na Marsu, ali i tu je bilo nekoliko iznimaka.

Vremenom, što radi pomanjkanja financijskih sredstava, a što radi gubitka dobrog glasa u astronomskom svijetu poradi neprovjerljivih i napuhanih podataka iz opažanja (bolje rečeno opažanja kojima je vidio ono što je želio vidjeti, a ne ono što uistinu jest), Gopčević zatvara i rasprodaje inventar zvjezdarnice i odlazi iz Malog Lošinja u Ameriku.

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme