Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Održana tribina – Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju?

U četvrtak 23. travnja 2015. u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati održana je javna tribina na temu Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju?. Na tribini se okupilo desetak građana, a tribinu su vodili predstavnici udruga tehničke kulture Dorian Božičević, mag. theol. (predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja i Astronomskog društva “Leo Brenner” te tajnik Hrvatskog astronomskog saveza), prof. dr. sc. Željko Andreić (dopredsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner”), Tatjana Kren, prof. (članica Nadzornog odbora Hrvatskog astronomskog saveza) i Valter Martinolić (počasni predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner”). Sa tribine su u potpunosti izostali predstavnici lokalne samouprave iako su bili pozvani gradonačelnik, svi vijećnici i sve pročelnice upravnih odjela što ne čudi obzirom da lokalna samouprava u posljednje vrijeme ne odgovara niti na službene dopise koje upućuju udruge tehničke kulture te se odaziva pozivima samo pojedinih udruga,  a prisustvovao je predstavnik Turističke zajednice Grada Malog Lošinja koji je istaknuo da će ove godine Turistička zajednica ipak financirati dio predloženih manifestacija u okviru tehničke kulture i astronomije.
Na tribini je ukratko predstavljeno aktualno stanje u tehničkoj kulturi odnosno manjak prostora i sredstava za rad tehničke kulture te je istaknuta duga tradicija tehničke kulture i astronomije na otoku od začetka pomorskog školstva daleke 1780. godine i osnivanja prvo privatne Pomorske škole 1804. godine, Zvjezdarnice “Manora” koja je djelovala od 1893./1894 do 1909. godine pa sve do današnjih dana kroz 20-godišnji rad Astronomskog društva, održavanje Državnih susreta i natjecanja iz astronomije na otoku Lošinju, osnivanje Zajednice tehničke kulture 2008. godine i preseljenje sjedišta Hrvatskog astronomskog saveza iz Zagreba na otok Lošinj 2009. godine. Istaknuto je da su sve udruge tehničke kulture zajedno svedene na korištenje samo dva sobička u bivšem Domu kulture te da je iz lokalnog proračuna za sve udruge tehničke kulture zajedno ove godine izdvojeno svega 50.600 kuna dok se za udruge u sportu ove godine izdvojilo 1.690.000 kuna. Posebno je teška situacija vezano za manjak prostora obzirom da udruge raspolažu sa opremom za jednu cijelu informatiziranu učionicu, malu zvjezdarnicu, modelarsku radionicu i bibliotekom koja već nekoliko godina nije u korištenju i propada radi nedostatka prostora. Predsjednik Zajednice tehničke kulture je ukratko prezentirao mogućnost reorganizacije korištenja prostora u gradu jer prostora za rad udruga ima, ali se isti ne koristi racionalno, dapače prostora u gradu ima toliko da nam čitave zgrade zjape prazne i pomalo se raspadaju.
Nakon uvodnih izlaganja, pročitana su pisma potpore aktivnostima tehničke kulture i astronomije koja su nam poslali Udruga umirovljenika Grada Mali Lošinj i nekadašnja ravnateljica Osnovne škole Maria Martinolića u mirovini gospođa Margita Nikolić, prof. te su se u raspravu uključili prisutni građani. Nakon vrlo konstruktivne rasprave zaključeno je da je potrebno nastaviti sazivati sastanke građana, predstavnika udruga i lokalne samouprave sve dok se ne postigne konsenzus oko reorganizacije korištenja prostora za rad udruga, a neki od prisutnih građana su se ponudili i privatno postaviti pitanje pojedinim vijećnicima o odnosu lokalne samouprave prema tehničkoj kulturi. Predloženo je da se aktivnosti s područja astronomije probaju više usmjeriti u turističku ponudu kako bi se pokušale samofinancirati obzirom da je potpora lokalne samouprave nedostatna. Pojedini građani su pitali i za prces povratka i obnove zgrade nekadašnje Zvjezdarnice “Manora” koji je bio pokrenut 2005./2006. godine i zatim potpuno stao.

PISMO POTPORE UDRUGE UMIROVLJNIKA GRADA MALI LOŠINJ

Dajemo punu podršku zahtjevima Astronomskog društva i Tehničke kulture grada Malog Lošinja. Postigli su ti mladi ljudi velike rezultate u tehničkoj kulturi, astronomiji i promidžbi našeg otoka. Kad bi im se omogućio koji oni žele osmisliti, bila bi to još jedna turistička ponuda. Zvjezdarnica je povijest astronomije u Malom Lošinju. Osmatračnica na pomorskoj školi bila bi prvi susret brodovima i jahtama kad ulaze u našu prelijepu luku. Tehnička kultura omogućava kroz razne radionice i takmičenja koja organizira djeci da stvaraju.
Zato, molimo nadležne da omoguće rad astronomiji i tehničkoj kulturi na našem otoku. Pridružujemo se svima koji su protiv gašenja astronomije i tehničke kulture na otoku Lošinju. Udruga umirovljenika je zahvalna mladima iz astronomskog društva i tehničke kulture jer su nam omogućili informatičko opismenjivanje umirovljenika.

Udruga umirovljenika

PISMO POTPORE GĐE. MARGITE NIKOLIĆ, PROF.

Poštovani zaljubljenici u tehničku kulturu i astronomiju!

Obzirom da sam ovog svibnja već 20 godina u mirovini, ne mogu se sjetiti svakog detalja, ali je lakše vidjeti sukus tih događanja. Dakle pred nekih 25 godina na vrata moje kancelarije pokucao je Valter Martinolić i izrazio želju da bi on osnovao Astronomsku grupu pri našoj školi.
On nije imao nastavničku diplomu i nije izgledao kao netko tko će elokventno zastupati školu, ali mi je sjaj u njegovim očima dao naslutiti da će svoje znanje zdušno prenositi na učenike. I, nisam se prevarila.
Valter nije samo okupio učenike, on ih je toliko dobro pripremao da smo morali prihvatiti i organizaciju prvenstva Hrvatske iz astronomije. Uporni Valter nije dao mira ni meni, ni djeci, ni sebi. Grupa je bivala sve veća, a rezultati sve bolji.
Začudo, najveći broj članova je vio iz Velog Lošinja.
U školi nismo imali slobodnog prostora. Škola je tada imala oko 1350 učenika i sve su učionice u dvije smjene bile kompletno pune.
Dorian Božičević bio je tada član Valterove grupe.
Osobno sam prisustvovala jednom pripremanju za natjecanje.
Začudila sam se koliko djeca znaju, koliko su se seriozno prihvatili posla.
Noćno nebo počela sam razumijevati na posve drukčiji način. Blještave zvijezde nisu više bile romantične krijesnice. One su uvijek bile okosnica Egipatskih ratara, svih pomoraca, geografa, astronoma, matematičara, a ako je suditi po Vučedolskom zvjezdanim kalendaru i povjesničara.
I zato mislim da nam treba takva grupa.

Margita Nikolić, prof. nekad ravnateljica Osnovne škole Maria Martinolića

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme