Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Opažanje na rivi u nedjelju 28. lipnja 2015.

Mali Lošinj i Zvjezdarnicu „Manora“ koju je osnovao i vodio Leo Brenner (Spiridon Gopčvić), 1896. posjetio je poznati američki astronom, osnivač i vlasnik zvjezdarnice u Flagstaffu (Arizona – SAD) Percival Lowell. Brenner i Lowell bili su pasionirani motritelji planeta, a osobito Marsa. Lowell je došao na Lošinj vidjeti meteorološke uvjete za astronomska opažanja nakon posjeta Alžiru i području Sahare gdje je bio u potrazi za pogodnim mjestom za astronomska opažanja. Na Lošinju je stigao 20. veljače 1896. i tu je proveo četiri dana vršeći astronomska motrenja sa Zvjezdarnice „Manora“ zajedno s Brennerom.

                Ove godine Astronomsko društvo „Leo Brenner“ započinje s obilježavanjem 120 godina od posjeta Percivala Lowella otoku Lošinju, a tijekom 2016. godine obzirom da će se planet Mars naći u opoziciji 22. svibnja 2016. i tada nam biti vrlo blizu te da će nam doći još bliže 27. srpnja 2018. želja nam je da se kroz predavanja, izložbe i astronomska opažanja podsjetimo povijesne rasprave o kanalima na Marsu koja je prije 120 godina budila maštu i nadu da nismo sami u svemiru kod ljudi diljem svijeta. Predstoje nam uzbudljive godine u istraživanju Marsa jer 2016. godine su planirane dvije misije na Mars i to: jedna orbitalna letjelica (ESA) i jedna postaja za seizmička istraživanja (NASA) dok bi 2018. godine po Marsu trebao voziti još jedan rover (ESA).

                Uz nova otkrića, prisjetimo se vremena kada je i Lošinj sa svojom Zvjezdarnicom „Manora“ bio u središtu svjetskih astronomskih zbivanja i kada su nam u posjet dolazili astronomi svjetskoga glasa. U nedjelju 28. lipnja 2015. obilježit ćemo 120 godina od posjete Percivala Lowella Malom Lošinju otvorenjem izložbe, ‘projekcijama i promatranjem teleskopima sa Rive lošinjskih kapetana (ispred Restorana Bocca Vera) s početkom u 21:30 sati.

2015_Plakat_120g_Lowell_web

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme