Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Proslavljen 160. rođendan Lea Brennera

U četvrtak 09. srpnja 2015. smo proslavili 160. rođendan Lea Brennera (Spiridiona Gopčevića). Astronomsko društvo je tom prilikom uz potporu Turističke zajednice organiziralo 5. dane Spiridiona Gopčevića. Na sam rođendan orgnizirano je promatranje teleskopima i projekcije na Rivi lošinjskih kapetana.

2015_07_09_promatranje2

Za pogled kroz teleskop, čekalo se u redovima, a promatranju je prisustvovalo više od tristo turista i domaćih. Te su se večeri mogli pogledati planeti Venera, Jupiter i Saturn. Za ovu prigodu, postavljene su i dvije izložbe u prolazu između Rive lošinjskih kapetana i ulice Vladimira Gortana. Jedna biografska o životu i radu Lea Brennera (Spiridiona Gopčevića) i druga o 120 godina od posjeta poznatog američkog astronoma Percivala Lowella Malom Lošinju i Zvjezdarnici “Manora”.

2015_07_09_izlozba_160r_SG

Javnosti je predstavljen i novi broj FOTON-a, časopisa Astronomskog društva “Leo Brenner” u kojem se može pronaći prijevod s komentarom i originalni tekst Brennerovog članka pod naslovom Zrak, teleskopi i astronomska vidljivost u kojem opisuje Lowellov posjet, a koji je bio objavljen 1896. godine u Časopisu Britanskog astronomskog društva (JBAA).

2015_07_09_izlozba_120g_PL

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme