Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Odgovor na Skirine prijetnje

Obzirom da smo 29. srpnja 2015. zaprimili prijetnju tužbom od zajedničkog odvjetničkog ureda Srećko Obrovac, Sanja Rojnić i Ronald Kontešić iz Pule, a u ime njihove stranke gospodina Deana Skire, prenosimo tekst prijetnji tužbama s odgovorom predsjednika našeg astronomskog društva Doriana Božičevića.

Poštovani,

            zaprimili smo vaš dopis ili bolje rečeno prijetnju i želimo vam odgovoriti slijedeće:

  • U vašem dopisu piše: „nakon objave više članaka na internetskim portalima, koji su objavljeni na Vašu inicijativu, a na način da se Deanu Skiri čini šteta, koja se ne odražava samo na njega osobno već i na njegovu tvrtku koja zapošljava 15 ljudi, obraćamo Vam se radi pojašnjenja činjenica i sprečavanja daljnje štete koja može ugroziti egzistenciju tvrtke, a time i petnaest obitelji.“
  • Može vas biti sram što na samom početku vašeg dopisa koristite radnike i njihove obitelji.  Pitam se da li ste radnike i njihove obitelji pitali za dozvolu da ih koristite kao topovsko meso u ovom slučaju. Moram vam reći da je vaš odvjetnički ured jedna vrlo nemoralna organizacija obzirom da koristi radnike i njihove obitelji kako bi se štitio jedan poslodavac, a poslodavac u današnje vrijeme ne bi trebao biti feudalac. Mogu vam još samo citirati encikliku pape Leona XIII. Rerum Novarum i nadati se da ćete shvatiti da se radnike ne smije koristiti na ovakav nemoralan način, a papa u enciklici kaže: „Što se tiče zaštite tjelesnih i izvanjskih dobara, najprije treba bijedne radnike spasiti od ovisnosti od pohlepnih ljudi koji se zlonamjerno i neumjereno služe osobama i stvarima za vlastitu korist.“.
  • U vašem dopisu piše: „Naime, krajnje je nekorektno klevetanje naše stranke po medijima te imputiranje uzrokovanja ekoloških katastrofa i slično, na način da se prezentiraju fotografije koje prikazuju djelovanje reflektora koji nisu sastavni dio projekta naše stranke, već se radi o privremenom i sigurnosnom osvjetljavanju gradilišta koje sa njim nema veze, da se izlazi s podacima i fotografijama koje ne predstavljaju stvarno stanje i konačno stanje jer je gradilište još otvoreno i rasvjeta nije ni približno okončana. Isto tako, očito je da su fotografije preeksponirane što ukazuje na zlonamjerno postupanje.“.
  • Mi ne klevećemo vašu stranku već upozoravamo na činjenično stanje. Ako je projektom vaše stranke predviđen veliki broj rasvjetnih tijela okrenutih da svijetle prema gore u krošnje borova i u nebo, onda je to tako i nikako drukčije i imamo puno pravo upozoravati na to. Uhvatili ste se jednog građevinskog reflektora koji se vidi na fotografijama, a istina je da kad se on ugasi i upali ostatak rasvjete koju je projektirala vaša stranka, situacija svjetlosnog onečišćenja u uvali Čikat i na cijelom otoku Lošinju će biti do sad neviđenih razmjera. Što se tiče ekspozicije fotografija, korištene su ekspozicije koje su normalne za snimanje noćnih krajolika sa zvjezdanim nebom što je sada u Čikatu nemoguće obzirom na rasvjetu koja je postavljena na neekološki način i tu nema nikakve zlonamjernosti. Zlonamjeran je vaš ured i vaša stranka jer nam silom želite oduzeti naše zvjezdano nebo i štetiti prirodnom okolišu otoka Lošinja. Mi naše nebo ne damo!
  • U vašem dopisu piše: „Želimo naglasiti da su u cijelosti u projektu poštivane odredbe Zakona o zaštiti svjetlosnog onečišćenja, da su upotrebljavana isključivo ekološka i energetski učinkovita rasvjetna tijela proizvedena s EU certifikatima, da ni jedna odredba Zakona nije prekršena, a u svezi usmjeravanja svjetlosnih snopova prema nebu, o čemu govore objavljeni članci. Valja napomenuti da nema usmjeravanja svjetlosnih snopova prema nebu, ima usmjeravanja svjetlosnih snopova male snage sa zasjenjenom led tehnologijom prema krošnjama stabala koja reflektiraju minimalno svjetlo u nebo, sigurno manje od 25%, a što je u skladu sa Zakonom. Osvijetljena stabla ne nalaze se u šumi odvojenoj od turističkog kompleksa, radi se o sastavnom dijelu turističkih objekata i šetnice za ljude koji dolaze uživati u prirodi i novim, uređenim objektima na Malom Lošinju.“.
  • Znamo da je primijenjena rasvjeta energetski vrlo učinkovita, ali je postavljena na način da će biti vrlo učinkovita i za ometanje noćnih životinja, migracija ptica i astronomske djelatnosti. Mi smo svjesni da je Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja manjkav i da nisu doneseni podzakonski akti vezani za njegovu provedbu, ali intencija zakona je zaštita od svjetlosnog onečišćenja, a ne omogućavanje svjetlosnog onečišćenja. U Zakonu u članku 2. pod točkom 10. jasno piše da ekološki prihvatljiva svjetiljka ne smije ometati aktivnosti i zdravlje ljudi, utjecati na brojnost i životnu aktivnost divljih svojti u neposrednoj i daljoj okolini. Rasvjeta okrenuta prema krošnjama borova i nebu u neposrednoj blizini zaštićenih područja uključenih u ekološku mrežu NATURA200 i u zaštićenoj park-šumi upravo krši tu odredbu. Isto u članku 22. stavak 3. jasno piše: „Zabranjena je uporaba svjetlosnih snopova bilo kakve vrste ili oblika, mirujućih ili pokretnih, ako su usmjereni prema nebu ili prema površinama koje reflektiraju više od 25% intenziteta prema nebu.“. Rasvjetna tijela koja su u Čikatu okrenuta direktno prema gore i svijetle u krošnje borova i nebo krše i ovu odredbu Zakona.
  • U vašem dopisu piše: „Osim toga, nije predviđeno da krošnje budu osvijetljene cijelu noć, a zimi uopće neće biti osvijetljene. Investitor je uložio znatna sredstva u sustav upravljanja rasvjetom, upravo radi reguliranja vremena djelovanja rasvjete i gašenja iste u točno određeno vrijeme. Sustav dekorativne rasvjete hortikulture u potpunosti je odvojen od sustava sigurnosne javne rasvjete koji će biti programiran da funkcionira u točno ograničenim vremenskim periodima zavisno od doba noći ili o sezoni kad će biti potpuno deaktiviran.“
  • Pozdravljamo što se prilikom projektiranja vodilo računa o poštivanju načela optimizacije koje propisuje zakon, ali smatramo da ni u kojem slučaju rasvjetna tijela ne smiju svijetliti iznad razine horizontale, a pogotovo direktno prema gore u krošnje borova i nebo pa iako to bilo vremenski ograničeno. Rasvjeta koja tuče u krošnje borova i nebo nije prihvatljiva.
  • U vašem dopisu piše: „Projekt rasvjete hotela Bellevue bio je nominiran za prestižnu nagradu LAD u Londonu gdje se vodi računa o svim elementima, pa i o ekološkom aspektu, a Vi govorite o ekološkoj katastrofi!“.
  • Nama ta nominacija za nagradu ništa ne znači, značilo bi nam nešto da ste nominirani za nagradu Greenpeacea ili International Dark Sky Association. Mi govorimo o ekološkoj katastrofi jer ako se nastavi s ovim načinom postavljanja rasvjete, upravo će se to dogoditi. Mi želimo spriječiti ekološku katastrofu.
  • U vašem dopisu piše: „Očito je da ste medije informirali paušalno, bez ikakvih prethodnih informacija, da ste postupili zlonamjerno i time našoj stranci povrijedili ugled i čast, te njemu osobno i njegovoj tvrtci zasigurno nanijeli štetu.“.
  • Mi se ne ponašamo zlonamjerno već to vaša stranka i vi činite. Grijeh vaše stranke je utoliko veći što je stručnjak u području u kojem radi i što svjesno čini to što čini. Svaka šteta koja dolazi iz djelovanja vaše stranke je njegova osobna odgovornost, a na nama je da upozoravamo na moguće posljedice i to ćemo i dalje činiti. Da vaša stranka projektira rasvjetu drugačije svega ovoga ne bi bilo.
  • U vašem dopisu piše: „Molimo Vas da prestanete objavljivati bilo kakve neutemeljene i zlonamjerne članke o rasvjeti u uvali Čikat, da se sa portala odmah maknu dosad objavljeni članci, fotografije i komentari jer će u protivnom naša stranka biti prisiljena zatražiti sudsku zaštitu u kaznenom postupku i postupku radi naknade štete.“.
  • Molim da vašoj stranci prenesete da mi nismo došli njemu svijetliti u kuću nego je on nama došao svijetliti u našu. Ovo što vi činite je direktan napad na slobodu govora i mišljenja. Astronomija na otoku Lošinju ima višestoljetnu povijest od pokretanja prvog pomorskog tečaja 1780. godine, osnivanja Pomorske škole i nastave astronomske navigacije, prve civilne, privatne i amaterske zvjezdarnice na teritoriju RH – Zvjezdarnice „Manora“ koju je od 1893./1894. do 1909. osnovao i vodio Leo Brenner (Spiridion Gopčević), pa sve do današnjeg vremena u kojem na otoku Lošinju svoja sjedišta imaju Astronomsko društvo „Leo Brenner“, Naše nebo – udruga za zaštitu noćnog neba i Hrvatski astronomski savez. Vaša stranka ugrožava našu djelatnost i mi nećemo prestati upozoravati na to! Mi naše zvjezdano nebo i prirodnu tamu noći ne damo! Molimo da uklonite sva rasvjetna tijela koja svijetle u krošnje borova i u nebo te prestanete postavljati rasvjetu na način da ista svijetli u nebo i prirodni okoliš. Mi na Lošinju takvu rasvjetu ne želimo!

U Malom Lošinju, 30. srpnja 2015.

                                               Mnogo vedrih noći,

Predsjednik Astronomskog društva „Leo Brenner“,

tajnik Našeg neba – udruge za zaštitu noćnog neba

i Hrvatskog astronomskog saveza:

Dorian Božičević, mag. theol.

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme