Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Astronomija i tehnička kultura u Noći muzeja 2016.

Manifestacija Noć muzeja i ove je godine u cijeloj Hrvatskoj organizirana u noći 29. siječnja 2016. Na razini države obilježena je temom “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, a Lošinjski muzej se ovoj manifestaciji pridružio temom “Lošinjski muzej – kreativni inkubator”.

Lošinjski reformatori i utemeljitelji modernog Lošinja su u 19. stoljeću, poput Strossmayera, potaknuli kulturni, gospodarski i znanstveni napredak te svojim doprinosom značajno utjecali na razvoj Grada i Otoka. Među pionirima znanosti se posebno istakao Ambroz Haračić, profesor Pomorske škole, koji je bio botaničar, meteorolog, klimatolog, istraživač geografije i geologije otoka. Osim njega, napretku Lošinja pridonijeli su i ravnatelj Pomorske škole Eugen Jelčić, teoretičar astronomije, matematike, fizike i nautike; liječnici Conrad Clar i Leopold Schrötter, astronom Spiridion Gopčević i mnogi drugi.

U Noći muzeja u Lošinjskom muzeju sudjelovalo je trinaest izlagača – organizacija i pojedinaca koji su posudili svoje materijale za izložbu te sudjelovali u predstavljanju onoga čime se bave i što istražuju. Između ostalog sudjelovali su i profesori i učenici naše Škole.

Noć muzeja otvorila je kustosica Marijana Dlačić, nakon nje je predavanje započela profesorica Lidija Kosmos, predstavljajući znanstveno istraživački rad grupe Mladi povjesničari koja istražuje život i rad znanstvenika Haračića. Rad uređaja kojima su se koristili pomorci u plovidbi demonstrirala je profesorica Aldina Burić, a o povijesti lošinjske astronomije, radu Astronomskog društva “Leo Brenner” i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja govorio je Dorian Božičević, mag. theol..

2016_01_29_Noc_muzeja_Dorian

O istraživanjima s područja zdravstvenog turizma, govorila je dr. Anamarija Margan-Šulc. Ljubo Galjanić govorio je o biljnim vrstama koje su naši preci koristili u prehrani ljudi i stoke, Matea Zekan govorila o radu instituta “Plavi svijet” i o dupinima, a kolekcionar Ivo Rušin iz Nerezina govorio je o očuvanju otočne etnografske baštine, dok je suvremena informatička dostignuća i mogućnosti prezentirao Saša Pupovac.

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme