Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Muzej Apoksiomena – Lošinj ima i vlastitu baštinu

U subotu 30. travnja 2016. u Malom Lošinju otvoren je Muzej Apoksiomena. Prigodom otvorenja predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner” i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja Dorian Božičević, mag. theol. organizirao je akciju na temu zanemarivanja kulturno-povijesne baštine otoka Lošinja i djelatnosti tehničke kulture. Naime, Apoksiomen je vrlo vrijedno umjetničko djelo, ali ne smijemo zaboraviti da je isto tako slučajan nalaz i kao takav će tek otvaranjem njegova muzeja polako postati dio baštine otoka Lošinja,  a zauvijek će ostati dio Grčke kulture i umjetnosti.
Lošinj ima bogatu povijest i veliku količinu kulturno-povijesne baštine koja uopće nije prezentirana i u koju se skoro uopće  ne ulaže, a utrošili smo desetke milijuna kuna poreznih obveznika za smještaj jednog kipa koji će nam sutra možda uložene milijune vratiti.  Apoksiomen ne može i neće biti jedini “spasitelj” i “produžitelj” turističke sezone. Treba ulagati u autohtona kulturna dobra i ista kvalitetno prezentirati i usmjeriti u turističku ponudu.

Akcija je provedena pod sloganom “Svaka čast Apoksiomenu i grčkoj umjetnosti, ali Lošinj ima i vlastitu baštinu” na način da su se putem transparenta i projekcije u neposrednoj blizini novoga muzeja odaslale slijedeće poruke:

Obnovimo zvjezdarnicu Manora!

Osnujmo sakralnu zbirku u Velom Lošinju!

Uredimo arheološku zbirku u Osoru!

Grad sa bogatom pomorskom tradicijom nema pomorsku zbirku!

Obnovimo Kaštel!

Cijela zgrada za jedan kip! Za tehničku kulturu niti jedan m2!

Cijelu prezentaciju možete pogledati klikom ovdje.

 2016_04_30_MA_transparent

2016_04_30_MA_prezentacija_01

2016_04_30_MA_prezentacija_03

2016_04_30_MA_prezentacija_02

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme