Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Posjet voditelja Javne bavarske zvjezdarnice Minhen

U nedjelju 28. kolovoza 2016. u posjetu našem astronomskom društvo bio je  voditelj Javne bavarske zvjezdarnice Minhen dr. Benjamin Mirwald. Dr. Mirwald je prethodno posjetio Zvjezdarnice Višnjan i Pula, a u posjet našem astronomskom društvu je došao u želji da se upozna s našim aktivnostima i vidi zgradu u kojoj se nalazila povijesna Zvjezdarnica “Manora”. Nakon upoznavanja s aktivnostima našeg društva i povijesti astronomije na otoku, otišli smo pogledati zgradu nekadašnje zvjezdarnice i obići dvoranu crkve sv. Nikole u kojoj se trenutno odvijaju aktivnosti našeg društva obzirom na nedostatak prostora.

2016_08_28_posjet_benjamin_mirwald

Voditelj Javne bavarske zvjezdarnice Minhen dr. Benjamin Mirwald i predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner” i tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol. ispred zgrade nekadašnje Zvjezdarnice “Manora”

Dr. Mirvald, obzirom da se bavi poviješću znanosti i da je na tom području doktorirao u disertaciji na temu Širenje i institucionalizacija popularne astronomije u Njemačkoj 1888-1935  u kojoj postoji i mali odjeljak posvećen Zvjezdarnici “Manora” je ostao začuđen činjenicom da turističko mjesto kao Mali Lošinj s tako bogatom astronomskom poviješću nije već krenulo u obnovu povijesne zvjezdarnice i da astronomsko društvo i Hrvatski astronomski savez koji ima sjedište u Malom Lošinju nemaju dovoljno prostora za rad. Na koncu posjeta bilo je govora o eventualnoj budućoj suradnji obzirom da sve veći broj njemačkih astronoma amatera posjećuje otok Lošinj.

zvjezdarnica_minhen

Javna bavarska zvjezdarnica u Minhenu

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme