Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Astronomija na XV. Festivalu znanosti

Od 24. do 29. travnja 2017. u 23 grada i općine obilježavao se XV. Festival znanosti na temu Vrijeme pa tako i na Lošinju, a obliježavanje nije moglo proći bez mnoštva astronomskih tema i aktivnosti. Festival znanosti u Malom Lošinju u ponedjeljak 24. travnja 2017. je otpočeo hicem iz topa točno u podne ispred stare Pomorske škole u centru grada kako bi se prisjetili čuvene Pomorske škole i već zaboravljene činjenice da je i Mali Lošinj prije više od stotinu godina imao servis točnog vremena. Vrijeme se tada ispravljalo astronomskim putem tj. mjereći visinu Sunca kako bi brodovi u luci mogli ispraviti svoje kronometre, a časnici su oko podneva očekivali hitac iz topa koji bi označio točno podne.

Hitac u podne ispred stare Pomorske škole

U sklopu Festivala u petak je u dvorani crkve sv. Nikole predsjednik našeg društva Dorian Božičević, mag. theol. održao predavanje na temu Vrijeme na Marsu.

Predavanje: Vrijeme na Marsu – Predavač: Dorian Božičević, mag. theol.

Festival se zaključio u subotu astronomskim opažanjem sa Rive lošinjskih kapetana. Na opažanju je bilo više od sto pogleda u nebo kroz dva teleskopa od kojih je jedan bio uperen u Mjesec,a drugi u planet Jupiter.

Opažanje na Rivi lošinjskih kapetana

Opažanje na Rivi lošinjskih kapetana

Opažanje je bilo popraćeno projekciijom na temu Pogled u nebo, pogled je unatrag kroz vrijeme,

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme