Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Uspješna 3. Lošinjska ljetna škola astronomije

U Malom Lošinju se od 17. do 20. kolovoza 2018. odvijala 3. Lošinjska ljetna škola astronomije u organizaciji Astronomskog društva “Leo Brenner” u dvije grupe: mlađoj (djeca 6-8 godina) koju je pohađalo 11 polaznika i starijoj (djeca 9-12 godina) koju je pohađalo 5 polaznika. Škola je za mlađu grupu trajala 3 dana. U prva dva dana smo se kroz predavanja i bojanku Sunčevog sustava upoznali sa tijelima Sunčevog sustava te išli teleskopom promatrati Mjesec, Saturn i Jupiter dok smo trećeg dana izrađivali model Sunčevog sustava od stiropor kugli.
Za stariju grupu škola je trajala 4 dana. U prva dva dana smo se upoznali sa tijelima Sunčevog sustava i astrognozijom (vještinom prepoznavanja zviježđa i zvijezda na nebu) dok smo ostala dva dana praktično učili kako radi teleskop te kroz praktične zadatke u radnoj bilježnici bilježili naša promatranja Mjeseca, Jupitera, Saturna, Venere i Marsa. Osim promatranja, posljednjeg smo dana fotografirali Mjesec mobitelima kroz teleskop tako da su svi polaznici starije grupe napravili pregršt prekasnih fotografija Mjeseca.
Školu je vodio predsjednik našeg astronomskog društva Dorian Božičević, a obzirom na nedostatak prostora odvijala se u dvorani crkve sv. Nikole i bila je u potpunosti besplatna budući da su sredstva za ovu aktivnost osigurana putem Javnih potreba u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije.

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme