Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Ne propustite pogledati prelazak Merkura preko Sunca

U ponedjeljak 11. studenog 2019. godine dogoditi će se rijetka astronomska pojava, planet Merkur će prividno preći preko Sunčeva diska. Ova se pojava iz naših krajeva zadnji puta mogla vidjeti 09. svibnja 2016. godine, a slijedeći ćemo je puta moći vidjeti tek 13. studenog 2032. godine. Početak tranzita je u 13 sati i 35 minuta po lokalnom vremenu, a iz naših će se krajeva vidjeti prva polovica tranzita od njegova početka u 13 sati i 35 minuta do malo nakon sredine prelaska Merkura preko Sunca koje će se dogoditi u 16 sati i 19 minuta dok drugu polovicu nećemo moći vidjeti obzirom da nam Sunce zalazi u 16 sati i 39 minuta. Iz naših krajeva tranzit će trajati 3 sata i 4 minute dok je ukupno trajanje tranzita oko 5 sati i 30 minuta.

Astronomsko društvo “Leo Brenner” će u ponedjeljak 11. studenog 2019. organizirati promatranje ove pojave teleskopima na Rivi lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena od 13:30 do zalaska Sunca.

Odmah upozoravamo sve da ne gledaju direktno u Sunce pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima (začađena stakla, negativi, cd-i, …) jer si mogu ozbiljno oštetiti vid. Planet Merkur je malen i neće ga se moći tek tako uočiti prostim okom. Stoga, dođite na promatranje teleskopima koji će biti opremljeni posebnim filterima namijenjenim za opažanje Sunca i pogledajte ovu pojavu na siguran način. 

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme