Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Lošinjski astronomi za astronome na potresom pogođenom području

Danas je u Sisku u Osnovnoj školi Sela održana primopredaja astronomske i informatičke opreme koju je Astronomsko društvo „Leo Brenner“ iz Malog Lošinja doniralo Prirodoslovnom astronomskom društvu Sisak.

Naime, nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju i Sisak, Hrvatski astronomski savez je kontaktirao kolege iz Prirodoslovnog astronomskog društva Sisak s upitom da li im je potrebna pomoć te smo dobili informaciju da im je potreban teleskop i računalo. Kako Hrvatski astronomski savez radi drastično smanjenih sredstava u Javnim potrebama u tehničkoj kulturi RH nije mogao nabaviti novi teleskop i računalo, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ iz Malog Lošinja se ponudilo donirati jedan svoj teleskop (Celestron 8) i jedno računalo, a Hrvatski astronomski savez je osigurao prijevoz opreme s otoka Lošinja u Sisak.

Ovo je lijepi primjer kako si udruge članice Hrvatskog astronomskog saveza međusobno pomažu u radu u uvjetima kada savez nema dostatna sredstva radi Covid krize i potresa koji je značajno oštetio zgradu naše krovne organizacije odnosno Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu.

Primopredaji opreme u Osnovnoj školi Sela u Sisku su prisustvovali predsjednik Prirodoslovnog astronomskog društva Sisak i voditelj astronomske sekcije u Osnovnoj školi Sela Zvonko Prihoda,

Predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza prof. dr. sc. Željko Andreić, ravnateljica Osnovne škole Sela Draženka Kušević i predsjednik Astronomskog društva „Leo Brenner“ iz Malog Lošinja Dorian Božičević koji je ujedno glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

binary comment

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme