Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Prednosti i izazovi LED rasvjete

U četvrtak 14. svibnja 2015. godine predsjednik našeg astronomskog društva Dorian Božičević uputio je dopis gradonačelniku, svim vijećnicima i pročelnicima vezano za točku dnevnog reda gradskog vijeća Grada Malog Lošinja Razmatranje prijedloga za donošenje odluke o usvajanju mjera za poboljšanje sustava javne rasvjete Grada Malog Lošinja s molbom da se u proces odlučivanja o budućoj javnoj rasvjeti uključe predstavnici Astronomskog društva “Leo Brenner”, Našeg neba – Udruge za zaštitu noćnog neba i Hrvatskog astronomskog saveza. Uz dopis je dostavjena i brošura pod naslovom Prednosti i izazovi LED rasvjete s prijevodom teksta koji je objavila International Dark Sky Association, a brošuru možete pronaći klikom ovdje.

Predsjednik astronomskog društva je želio skrenuti pažnu na činjenicu da je kod izbora rasvjetnih tijela (u ovom slučaju LED rasvjete) za javnu rasvjetu potrebno ozbiljno obratiti pažnju na više faktora jer kao što se rasvjeta donošenjem ovakve odluke može poboljšati, krivim odabirom rasvjetnih tijela, ista se može pogoršati te povećati svjetlosno onečišćenje i štetan utjecaj na prirodni okoliš.

Naše osnovne preporuke su:

  • Uvijek koristiti potpuno zasjenjena kućišta (full-cut-off) koja ne emitiraju svjetlost iznad razine horizontale.
  • Koristite „toplo bijelo“ (warm white) ili filtrirano LED rasvjetno tijelo (CCT < 3.000 K; S/P omjer < 1.2) kako bi minimizirali emisiju plave svjetlosti.
  • Koristite proizvode s mogućnošću regulacije kao npr. smanjenje intenziteta, vremensku regulaciju i senzore za detekciju pokreta.
  • Uzmite u obzir smanjenje intenziteta, gašenje ili djelomično gašenje rasvjete u kasnim noćnim satima.
  • Izbjegnite preosvjetljivanje koje se može dogoditi radi velike učinkovitosti LED rasvjete.
  • Rasvjeta mora biti takva da osigurava samo onoliko svjetlosti koliko je nužno potrebno i na prostoru gdje je nužno potrebno osvjetljenje.
Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme