Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Astronomical Society - Società astronomica - Astronomische Gesellschaft "Leo Brenner"

Održana 2. tribina – Ima li mjesta za astronomiju i tehničku kulturu na otoku Lošinju?

Druga tribina pod naslovim Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju? održana je u subotu 09. svibnja 2015. godine u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati. Tribina je održana 09. svibnja da bi se ujedno prisjetili da je baš na taj dan prije 121 godinu svoja redovita astronomska motrenja na Zvjezdarnici „Manora“ u Malom Lošinju započeo Leo Brenner (Spiridion Gopčević). Tribinu su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Hrvatski astronomski savez, a o temi tribine je uvodnu riječ dao predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Malog Lošinja i Astronomskog društva „Leo Brenner“ Dorian Božičević. Tribini je nazočilo 15-ak građana te gradonačelnik Gari Cappelli, pročelnica Ružica Baumgarten i predsjednik Odbora za kulturu Zvonko Levinger. Za svoj izostanak su se ispričali predstavnici županije zbog podjele priznanja na vrtićkoj olimpijadi u Cresu.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Malog Lošinja i Astronomskog društva „Leo Brenner“ Dorian Božičević je okupljenima prezentirao aktualno stanje u tehničkoj kulturi te iznio prijedlog reorganizacije korištenja prostora za udruge kako bi se osigurali dostatni prostori za rad svih segmenata tehničke kulture (astronomska sekcija, informatika za umirovljenike, modelarstvo, tečaj fotografije, …), u bivšem Domu kulture odnosno lijevom krilu zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, gdje bi se, osim spomenutog, na krovu postavila zvjezdarnica i napravio postav zbirke o povijesti astronomije na otoku Lošinju. Naime za većinu navedenih aktivnosti u tehničkoj kulturi postoji oprema, a Astronomsko društvo „Leo Brenner“ posjeduje osnovnu opremu za zvjezdarnicu, postav zbirke o povijesti astronomije, biblioteku i opremu za jednu potpuno informatiziranu učionicu. Gradonačelnik Gari Cappelli se pohvalio velikim ulaganjima u kulturu i sport, a Božičević je istaknuo da se za sve udruge tehničke zajedno iz proračuna ove godine izdvojilo svega 50.600 kuna dok se primjerice za udruge u sportu te održavanje i izgradnju sportskih objekata izdvojilo 1.670.000 kuna i naglasio da u proračunu uopće ne postoji stavka za održavanje i izgradnju objekata tehničke kulture. Cappelli je naglasio da se pokušala napraviti zvjezdarnica na krovu bivše Pomorske škole, ali da to nije uspjelo radi konzervatora i nastavio raspravu sa izlaganjem o smanjenim proračunskim prihodima od poreza na dohodak.

Pročelnica Ružica Baumgarten je predložila da se treba više usmjeriti na povratak i obnovu zgrade nekadašnje Zvjezdarnice „Manora“ na što je Božičević odgovorio da to traje već predugo i da je pitanje kada će to biti obzirom da je odluka o povratku zgrade donesena još 2006. godine i da je od tada prošlo skoro 10 godina, a da se predloženim rješenjem za lijevo krilo zgrade Gradske knjižnice i čitaonice brzo, jeftino i trajno rješava problem smještaja svih segmenata tehničke kulture, zvjezdarnica školskog/popularizacijskog tipa te osnovni postav zbirke o povijesti astronomije u iščekivanju povratka i obnove zgrade nekadašnje zvjezdarnice. Naglasio je i da bi zvjezdarnica na krovu lijevog krila zgrade Gradske knjižnice i čitaonice bila od velike važnosti za Hrvatski astronomski savez jer bi se stekli uvjeti za organizaciju ljetnih škola astronomije na Lošinju u suradnji s astronomskim društvima diljem Hrvatske.

Predsjednik odbora za kulturu Zvonko Levinger je obećao da će po ovom pitanju sazvati sjednicu Odbora za kulturu.

Gradonačelnik Gari Cappelli i pročelnica Ružica Baumgarten su konstatirali da neće ništa poduzimati po pitanju prijedloga reorganizacije korištenja prostora nego da sam predlagač pokuša dogovoriti sa svima predloženo rješenje pa da će onda oni postupiti prema tome, kada i ako se postigne dogovor jer se ne smatraju odgovornim za sazivanje zajedničkog sastanka po pitanju predloženog.

Predstavnik predlagača reorganizacije korištenja prostora Dorian Božičević je konstatirao da će obići sve zainteresirane strane i pokušati postići dogovor te da se nada da će udruge imati razumijevanja za ovaj prijedlog jer nam je svima u interesu da djeca i mladi na Lošinju pored brojnih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti imaju na raspolaganju i aktivnosti s područja znanosti i tehničke kulture te da je u interesu produženja turističke sezone da se što prije turistički sadržaji na otoku upotpune bogatom astronomskom povijesti i ponovnom uspostavom zvjezdarnice.

Astronomsko društvo "Leo Brenner" © 2014 Frontier Theme